Търсене
BG | EN
(05.07.2010) - Плажовете и водите по Българското крайбрежие са сред първите по чистота в Европейския Съюз.

Според доклад на Европейската комисия, качеството на водите по плажовете на българското крайбрежие е едно от най-добрите в Европейския съюз.
Пробите, на които се основава докладът, са взети от води, където плуването е било разрешено през 2009 г. Единствено един плаж в България не е отговарял на европейските стандарти през 2009 г.
В България са проверявани 93 плажа, като от тях 92 (или 98.9 %) отговарят напълно на задължителните критерии за чистота на водите за къпане и плажовете в ЕС. В доклада се посочва, че това е увеличение на чистите плажове с 5,6 % в сравнение с показателите от 2008 г. 
С най-чисти води в Евросъюза разполагат Франция, Малта, Гърция и Кипър. Там съществуват по-строги критерии за чистота, а 90% от водните им басейни отговарят на тях. В това число влизат водите на Португалия и България, което се определя от Европейската комисия като голямо постижение в сравнение с предходната година.
Водите по плажовете в Европа се изследват за замърсители от  химическо, физическо и бактериологично естество. Със закон на Европейската комисия са определени минимални стандарти, на които трябва да отговарят всички плажове и водни басейни за къпане. При решение на отделните страни те могат и да повишават критериите за чистота.
Всички посетители, които ще се отправят тази година към плажовете на България и Европа трябва да са напълно спокойни за качеството на водата и плажовете.

 

 

Източник:  expert.bg

Град:
Вид:
Локация:
Макс. цена:
Мин. цена:
Посетители:
Изберете екстри (rollover за инфо):
климатик животни миялна машина dvd фитнес гараж интернет джакузи перална машина минибар офис басейн двор сейф сателит сауна панорама охрана wireless 
Времето днес