Търсене
BG | EN
(23.09.2009) - Постоянният представител на България в Юнеско Ирина Бокова бе избрана за поста Генерален Директор.

На 22-ри септември, 58-членният състав на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО избра Ирина Георгиева Бокова (България) като кандидат за поста Генерален Директор. На 15-ти октомври номинацията ще бъде официално предложена за одобрение от Общото Събрание, което се състои от  представители на организацията от 193 държави членки. След одобрение, г-жа Бокова ще бъде първата жена на поста Генерален Директор на ЮНЕСКО от създаването на организацията.
В края на петия кръг от гласуването, Председателят на Изпълнителния съвет съобщи резултата от вота, а именно, че Ирина Бокова, кандидатът представител на България, бе избрана от Изпълнителния съвет с мнозинство. Нейната кандидатура бе подкрепена от 31 члена от общо 58-членния състав на съвета.  

 

Изпълнителният съвет на ЮНЕСКО избира измежду 9 кандидати за длъжността Генерален директор, от които представители от Литва, Алжир, България, Танзания, Русия, Египет, Еквадор, Австрия и Бенин.

 

Ирина Бокова е родена в София през 1952 година и до сега е заемала поста на посланик на България във Франция и поста на постоянен представител в Юнеско. Дипломат от кариерата, тя е завършила Московския държавен университет по международни отношения, както и Университета в Мериленд (САЩ). Тя е заемала още поста на заместник Външен министър на България (1995-1997 г.) и Министър на външните работи (1996-1997 г.). Тя бе един от основните застъпник за приемането на България в НАТО и Европейския Съюз.

 

 

Източник:  portal.unesco.org

Град:
Вид:
Локация:
Макс. цена:
Мин. цена:
Посетители:
Изберете екстри (rollover за инфо):
климатик животни миялна машина dvd фитнес гараж интернет джакузи перална машина минибар офис басейн двор сейф сателит сауна панорама охрана wireless 
Времето днес